Lihina Peta

Lihina Peta

*Teta Justi Odgovarja*

Vprašanje: Pozdravljena teta Justi! Moje ime je Liha, imam pa sledeč problem: moje pete! Vse na meni je praktično popolno – sem super športnica, brez konkurence, tudi v šoli imam same petke. Na fejsbuku imam 2391 frendov in moj YouTube kanal ima čez 7 milijonov ogledov. Vsi pravijo da sem luštna, tako da zanimanja od fantov je dosti. Ampak, o te pete!  Pomoje so moje pete zaklete pete. Namreč, kjerkoli že počijem svoje noge, okoli mojih peta začnejo vznikati vse sorte rastlinice, ki rastejo z neverjetno hitrostjo. Če se jih takoj ne lotim puliti, začnejo viti navzgor po nogah in naprej in me lahko hitro zakrotovičijo. Tako da moram imeti pri sebi vedno škarje za rastline. Ob postelji imam pa sekiro, da se lahko prebijem iz skozi noč zarasle postelje, in cajnico, da poberem morebitne plodove.

Problemi so se začeli pojavljati po petem letu, ko so mi mati začeli pete pomakati v univerzalno tekoče mineralno gnojilo Substral™, češ da bom ‘bolje poganjala’.

Prosim pomagaj teta Justi! Moje življenje se vrti samo še okoli hudičevih rastlinje brhtečih pet! In jaz sploh ne maram zelenjave! Samo kakšen kaki pojem…

Odgovor: O draga Liha, kakšen nenavaden problem prinašaš! In vse kaže Liha, da so tebi tvoje pete prav zares – Ahilove pete. Kot ljubiteljski vrtnarki, katera sem, se mi zdi tvoj primer še posebej zanimiv. Resnica je – rastline ljubijo Substral™ in ne dvomim, da je tretma tvoje matere odgovoren za nastalo situacijo. Razumem, zelenju ljube pete utegnejo predstavljati mnoge težave sodobni najstnici, a… Pomisli kaj vse je dobrega na tem! Nikoli ne boš lačna – vedno se lahko malo ustaviš in nabereš kako banano, ali krompir. Če je tako kot pišeš, verjetno lahko nahraniš celo družino! Oziroma afriško vas! Morda bi odprla svojo cvetličarno – ‘Liha vkup gliha’, naprimer. Lahko bi šla tudi na oddajo Slovenija ima Talent, in razkazala svojo posebnost celi domovini! Morda da te podjetje Substral™ najame za delo ukvarjanja z  javnostmi / maskoto. Vsekakor pa si dobrodošla, da me obiščeš na domu in pomagaš vzgojiti kako gredico. Bom pripravila kofe, ti pa lahko malo potacaš po vrtu.

A če resnično želiš odpraviti svojo hibo oziroma blagoslov.. se lahko domislim česa. Naprimer, znamenit sovražnik vrtnih rastlin je voluhar – glodalec družine Arvicolinae. Priporočam, da udomačiš takega prisrčneža in ga na vrvici vodiš s seboj. Mali požeruh se bo urno lotil korenin vsega zelenja, ki bi utegnilo pognati spod tvojih pet! Ne pozabi s seboj nositi vrečk za pobiranje kakcev!